Zdravá výživa, kvalitní a bio potraviny zažívají v současnosti velký boom. A není divu, nejen že kvalitní a bio strava působí blahodárně na naše zdraví, ale navíc je i šetrná k přírodě.
Za našich babiček měla spousta lidí své vlastní hospodářství, nebo alespoň zahrádku a kdo neměl ani to, mohl si poctivé suroviny sehnat od místních farmářů nebo na trhu. Dnes většina lidí žije ve městech a tak nemají možnost si cokoliv vypěstovat a potraviny ve většině obchodních řetězců příliš kvalitní nejsou.
Proto, se začalo objevovat čím dál více malých obchodů, které chtějí jít jinou cestou. Dnes už je k dostání nepřeberné množství biopotravin a produktů zdravé výživy, čerstvé zeleniny a ovoce vypěstované bez použití chemie, poctivého pečiva a masa z malých chovů. Je pravdou, že většina takových obchodů nepochází z levného kraje, ale zdraví je rozhodně jedna z věcí, na které bychom šetřit neměli.
Ráj pro labužníky
Většinou, když se řekne zdravá výživa, spousta lidí si představí nechutné jídlo v kašovité formě. Opak je ale pravdou. Zdravé suroviny nejen, že velmi prospějí vašemu organismu, ale pokud je správně připravíte, lze z nich udělat opravdovou pochoutku. A to platí, i když máte celiakii, cukrovku nebo jiné zdravotní omezení. Dnes existují bezlepkové alternativy prakticky k čemukoliv a tak si můžete pochutnávat bez omezení.
Jak začít
Chtěli byste začít se stravovat zdravěji, ale zároveň nechcete drasticky měnit jídelníček? A chcete si navíc i výborně pochutnat? Máme pro vás pár tipů, čím začít.
- Vyměňte obyčejný olej za panenský olivový. Je výborný do studených pokrmů ale i na vaření. Olivový olej obsahuje vitamíny (A, D, K a zvláště vitamin E) a mastné kyseliny, které jsou prospěšné lidskému organismu
- Místo párků a salámu si kupte kvalitní sýr. Nejlépe ovčí nebo kozí. Obsahuje vápník, vitamin B12, vitamin A, fosfor, zinek, vitamin D, železo, sodík a hořčík.
- Místo ovoce a zeleniny ze supermarketu se vydejte do bio obchodu, nebo na trh ve vašem městě. Věřte, že ten rozdíl poznáte.
- Zařaďte do jídelníčku ryby. Jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, obsahují navíc vitaminy D a látky jako vápník, fosfor, zinek, železo, jód.
1 komentář