Češi jsou národ lenochů. Jak jinak si lze vysvětlit, že dávají přednost chuťově podřadné, zato však rychle připravené instantní kávě před jen o málo pracnější, ale vynikající kávě zrnkové? Patříte také mezi lenochy nebo máte raději kvalitní kávu? A víte vůbec, z čeho se tzv. instantní káva vyrábí?
Království za dobrý kávovar!
Češi patří v pití instantní kávy k absolutní špičce, většinou ale netuší, jak se vyrábí. Snadno. Namletá káva se ještě na kávových plantážích zalije horkou vodou. Tekutina se sbírá a nechá odpařit. Vzniklé blátíčko se nakonec nechá zgranulovat. To v tom lepším případě. V tom opačném je ještě ke kávě přimíseno množství rostlinných tuků (včetně palmového oleje) a cukrů, a celá směs se poté prodává pod exkluzivním názvem 3v1. Chuť má k dobře připravené mleté kávě samozřejmě hodně daleko.
Káva se musí zalévat horkou vodou okolo 90°C. Jen tehdy vyniknou nejlépe všechny její chutě i lahodná vůně. Dobře připravená káva totiž není hořká, její chuť lze spíše popsat jako plnou. Kvalitní kávovary umí správnou teplotu vody snadno nastavit. Bývají navíc vybaveny také tryskou k šlehání horkého mléka nebo mlýnkem na kávová zrna.
Dobrý prodejce kávovarů umí doporučit i kvalitní kávu
Pokud plánujete nakupovat kvalitní kávovar v obyčejném elektru, raději na to rychle zapomeňte. Raději zamiřte do obchodu, kde vám nabízejí také kvalitní a osvědčené druhy kávy, které se pro přípravu v kávovaru hodí. Nenechte se nalákat na předražená balení kávy známých značek, kde nejméně třetinu ceny tvoří právě název výrobku. Vsaďte raději na méně známé ale ověřené dodavatele.
V kategorii zrnková káva si jistě vyberou i ti nejnáročnější gurmeti a vůně čerstvě namleté kávy patří k těm velmi příjemným. Vybírat můžete samozřejmě i z kávy mleté nebo z kávových a čajových kapslí. A nechybí ani káva instantní. Koneckonců, když někdy opravdu spěcháte, může být její blesková příprava také k užitku.


1 komentář