Italská kuchyně je vyhlášená především pizzou, těstovinami a sýrem. Může ovšem nabídnout mnohem více a dokáže vás příjemně překvapit, pokud vás honí mlsná. Nechte si hýčkat chuťové buňky těmito třemi vynikajícími dezerty!
Vanilková Panna Cotta s karamelovou polevou
- 1 instantní prášek Panna Cotta
- 250ml mléka
- 250ml smetany ke šlehání
- 1 sáček vanilkového cukru
NA POLEVU
- 250ml smetany
- 250g cukru
Postup: Do hrnce slijete 150ml mléka a smetanu. Přidejte vanilkový cukr a nechte svařit. Do jiné nádoby nalijte zbytek mléka a smíchejte s práškem. Přelijte do hrnce a dvě minuty povařte. Hotovou Panna Cottu dejte do pohárů a nechte vychladnout. Mezitím do hrnce nasypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat (pozor, rád se připaluje). Jakmile se cukr rozpustí, vmíchejte smetanu a chvíli povařte. Hotovým karamelem polijte vychladlou Panna Cottu a můžete podávat.
Jablečný koláč z madlové mouky
- 150g mandlové mouky
- 40g cukru (nejlépe třtinového)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce skořice
- 1 vanilkový cukr
- 3 jablka
Postup: Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte se skořicí a lžící cukru. Do jiné mísy nasypte madlovou mouku, prášek do pečiva a olej. Pečlivě promíchejte a část těsta si odložte stranou. Na plech nebo do menší zapékací mísy dejte hotové těsto a rukou udusejte (bude sypké a drobivé). Navrch naskládejte nastrouhaná jablka se skořicí a zasypte zbytkem těsta. Pečte při 200°C cca 35 minut.
Polentové kostky s mascarpone a borůvkami
- 150g kukuřičné instantní polenty
- 400ml vody
- 1 lžíce másla
- Borůvky
- Kokosový olej
- Mascarpone
Postup: Do hrnce nalijte vodu a vsypte polentu. Přiveďte k varu a míchejte, než vznikne hustá kaše. Nalijte ji na plech a nechte ztuhnout, výsledný plát poté nakrájejte na čtverečky. Rozpalte v pánvi kokosový olej a polentu na něm opečte. Polentu nechte opět vychladnout a servírujte s jemně oslazeným sýrem Mascarpone posypaným borůvkami.