Máte rádi „kouřovou“ chuť? Pochutnáte si i na rybě a v oblibě máte rýži na spoustu způsobů? To vše vás čeká v receptu Arroz al caldero. Ochutnáte sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. U nás se dají sehnat jen s obtížemi, ale skvěle je nahradí čerstvá kapie a koření – uzená paprika. Prověřený a dobrý starý recept je zárukou úspěchu a dokonalé chuti. Dejte si načas. Ingredience vyniknou trpělivým postupem hezky krok za krokem.
Pro dvě osoby budete potřebovat:
- 1,5 papriky kapie
- 2 lžičky koření uzené papriky
- Lžičku sladké papriky
- Půlka česneku
- 1,5 rajčete
- 200 g rýže bomba
- 1 mořský vlk celý – hlava + kosti oddělit
- 1 l rybího vývaru
- Šafrán, sůl a pepř
- Aioli nebo majonéza na dozdobení
Postup:
Do velkého hrnce dáme 3 lžíce oleje. Po rozpálení opečeme papriky, dokud nezčernají. Papriky dáme stranou a do stejného oleje vložíme rybí hlavu, kterou opečeme. I tu dáme následně stranou. Do hrnce vložíme česnek a velmi nadrobno nakrájená rajčata. Vaříme 5 – 10 minut na mírném ohni.
Mezitím vložíme do vyšší nádoby opečené papriky (pokud jsou skutečně hodně spečené, odstraníme většinu černé části), 1 nahrubo nakrájený stroužek česneku a 3 malé špetky soli. Rozmixujeme vše ručním mixérem. Vzniklou pastu přidáme do hrnce, v němž se vaří rajčata. Přidáme i pár lžic rybího vývaru. Promícháme a 10 minut redukujeme.
Následně přidáme rybí filety kůží dolů a vaříme 7 minut. Pak otočíme a vaříme další 2 minuty. Poté rybu vyjmeme ven.
Teď propláchneme rýži a přidáme ji do hrnce. Následuje přidání šafránu. Je dobré jej předem zahřát, aby se uvolnily a aktivovaly aromatické molekuly. Provést to můžete více způsoby, ale vždy jen po dobu 15 – 30 sekund. Nejlehčí je provést zahřátí na pánvi, kdy přidáte šafrán do pánve ihned, jak začnete cítit, že z ní sálá teplo. 30 sekund ponechte zahřívat s tím, že pánví budete pohybovat.
Poté, co do hrnce vložíme zahřátý šafrán, přidáme i rybí vývar. Množství by mělo být objemově 2x větší, než je množství rýže. Přiveďte vše k varu. Na mírném ohni vaříme pod pokličkou 15 minut, dokud rýže nevsákne vývar.
Ve zbytku vývaru se druhý den ohřívala ryba, můžete to také zkusit.