18.6 C
Prague
30.9.2023
MaxiMagazín

Ochutnejte Arroz al caldero – lahodný španělský recept s rýží a rybou

Máte rádi „kouřovou“ chuť? Pochutnáte si i na rybě a v oblibě máte rýži na spoustu způsobů? To vše vás čeká v receptu Arroz al caldero. Ochutnáte sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. U nás se dají sehnat jen s obtížemi, ale skvěle je nahradí čerstvá kapie a koření – uzená paprika. Prověřený a dobrý starý recept je zárukou úspěchu a dokonalé chuti. Dejte si načas. Ingredience vyniknou trpělivým postupem hezky krok za krokem.

Pro dvě osoby budete potřebovat:

  • 1,5 papriky kapie
  • 2 lžičky koření uzené papriky
  • Lžičku sladké papriky
  • Půlka česneku
  • 1,5 rajčete
  • 200 g rýže bomba
  • 1 mořský vlk celý – hlava + kosti oddělit
  • 1 l rybího vývaru
  • Šafrán, sůl a pepř
  • Aioli nebo majonéza na dozdobení

Postup:

Do velkého hrnce dáme 3 lžíce oleje. Po rozpálení opečeme papriky, dokud nezčernají. Papriky dáme stranou a do stejného oleje vložíme rybí hlavu, kterou opečeme. I tu dáme následně stranou. Do hrnce vložíme česnek a velmi nadrobno nakrájená rajčata. Vaříme 5 – 10 minut na mírném ohni.

Mezitím vložíme do vyšší nádoby opečené papriky (pokud jsou skutečně hodně spečené, odstraníme většinu černé části), 1 nahrubo nakrájený stroužek česneku a 3 malé špetky soli. Rozmixujeme vše ručním mixérem. Vzniklou pastu přidáme do hrnce, v němž se vaří rajčata. Přidáme i pár lžic rybího vývaru. Promícháme a 10 minut redukujeme.

Následně přidáme rybí filety kůží dolů a vaříme 7 minut. Pak otočíme a vaříme další 2 minuty. Poté rybu vyjmeme ven.

Teď propláchneme rýži a přidáme ji do hrnce. Následuje přidání šafránu. Je dobré jej předem zahřát, aby se uvolnily a aktivovaly aromatické molekuly. Provést to můžete více způsoby, ale vždy jen po dobu 15 – 30 sekund. Nejlehčí je provést zahřátí na pánvi, kdy přidáte šafrán do pánve ihned, jak začnete cítit, že z ní sálá teplo. 30 sekund ponechte zahřívat s tím, že pánví budete pohybovat.

Poté, co do hrnce vložíme zahřátý šafrán, přidáme i rybí vývar. Množství by mělo být objemově 2x větší, než je množství rýže. Přiveďte vše k varu. Na mírném ohni vaříme pod pokličkou 15 minut, dokud rýže nevsákne vývar.

Ve zbytku vývaru se druhý den ohřívala ryba, můžete to také zkusit.

Související příspěvky

Vizitková etiketa – víte, jaká pravidla byste měli respektovat?

redakce

Prach u výrobních linek: jak ho odstranit?

redakce

Od července do září mohou občané ČR změnit svou stávající zdravotní pojišťovnu. Jak na to?

majda