-4.4 C
Prague
29.1.2023
MaxiMagazín

Ochutnejte Arroz al caldero – lahodný španělský recept s rýží a rybou

Máte rádi „kouřovou“ chuť? Pochutnáte si i na rybě a v oblibě máte rýži na spoustu způsobů? To vše vás čeká v receptu Arroz al caldero. Ochutnáte sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. U nás se dají sehnat jen s obtížemi, ale skvěle je nahradí čerstvá kapie a koření – uzená paprika. Prověřený a dobrý starý recept je zárukou úspěchu a dokonalé chuti. Dejte si načas. Ingredience vyniknou trpělivým postupem hezky krok za krokem.

Pro dvě osoby budete potřebovat:

  • 1,5 papriky kapie
  • 2 lžičky koření uzené papriky
  • Lžičku sladké papriky
  • Půlka česneku
  • 1,5 rajčete
  • 200 g rýže bomba
  • 1 mořský vlk celý – hlava + kosti oddělit
  • 1 l rybího vývaru
  • Šafrán, sůl a pepř
  • Aioli nebo majonéza na dozdobení

Postup:

Do velkého hrnce dáme 3 lžíce oleje. Po rozpálení opečeme papriky, dokud nezčernají. Papriky dáme stranou a do stejného oleje vložíme rybí hlavu, kterou opečeme. I tu dáme následně stranou. Do hrnce vložíme česnek a velmi nadrobno nakrájená rajčata. Vaříme 5 – 10 minut na mírném ohni.

Mezitím vložíme do vyšší nádoby opečené papriky (pokud jsou skutečně hodně spečené, odstraníme většinu černé části), 1 nahrubo nakrájený stroužek česneku a 3 malé špetky soli. Rozmixujeme vše ručním mixérem. Vzniklou pastu přidáme do hrnce, v němž se vaří rajčata. Přidáme i pár lžic rybího vývaru. Promícháme a 10 minut redukujeme.

Následně přidáme rybí filety kůží dolů a vaříme 7 minut. Pak otočíme a vaříme další 2 minuty. Poté rybu vyjmeme ven.

Teď propláchneme rýži a přidáme ji do hrnce. Následuje přidání šafránu. Je dobré jej předem zahřát, aby se uvolnily a aktivovaly aromatické molekuly. Provést to můžete více způsoby, ale vždy jen po dobu 15 – 30 sekund. Nejlehčí je provést zahřátí na pánvi, kdy přidáte šafrán do pánve ihned, jak začnete cítit, že z ní sálá teplo. 30 sekund ponechte zahřívat s tím, že pánví budete pohybovat.

Poté, co do hrnce vložíme zahřátý šafrán, přidáme i rybí vývar. Množství by mělo být objemově 2x větší, než je množství rýže. Přiveďte vše k varu. Na mírném ohni vaříme pod pokličkou 15 minut, dokud rýže nevsákne vývar.

Ve zbytku vývaru se druhý den ohřívala ryba, můžete to také zkusit.

Související příspěvky

Co Němec, to patriot. Verstehen Sie?

redakce

Vybudovali nám novou fakultu. Je celoskleněná. Výškové mytí fasád, čištění oken Brno

Veronika

Fotoknihy: Od historie do současnosti

redakce