9.1 C
Prague
23.4.2024
MaxiMagazín

Při výrobě se musí prach likvidovat

Prach je většinou nežádoucí nejen doma, ale i v průmyslových závodech, proto ho cíleně likvidujeme. Ve velkých objemech v průmyslových závodech si s prachem i dalšími nečistotami  poradí filtrační systémy.

Prach je všude

Čistota a plnění hygienických směrnic je jen jedno hledisko, proč je prach ve výrobnách závodech nepřípustný. Množí se v něm bakterie a představuje také riziko pro bezpečný provoz. Usazený prach může vytvářet prostředí s rizikem výbuchu. V potravinářství je za rizikový explozní prach považován každý typ prachu, který vzniká při manipulaci a zpracování organických surovin, jako jsou mouka, obilí, cukr, škroby a mnoho dalších. Odsávání prachu je nezbytným úkonem, který pomáhá snižovat rizika, zajistit bezpečnost pracovního prostředí i udržet čistotu. Při mletí, sekání, řezání, mixování i sypání či dávkování u balicích linek vzniká velké množství drobného prachu, který je potřeba efektivně a rychle odsát, o což se stará průmyslová vzduchotechnika.

Centrální systémy

Nejen v potravinářské výrobě je vhodnou volbou k odstraňování prachu a nečistot centrální odsávání. To může pomoci i ušetřit náklady za vytápění v zimě, protože odsátý prach je oddělen a teplý vzduch se může vrátit zpět do výrobních hal. Tam, kde je možné, že se části systému dostanou do styku s potravinami nebo je potřeba dodržet přísné hygienické normy se používá provedení z nerezové oceli, která se snadno udržuje. Systémy vzduchotechniky lze propojit například i s centrálním vysáváním, které se vytváří na míru danému pracovišti a usnadňuje úklid.

Filtrační systémy se používají také ve dřevozpracujících a papírenských závodech, v lakovnách a brusírnách, farmaceutických výrobách a na mnoha dalších místech, kde je potřeba řešit odvod nečistot a prachu a zajistit bezpečné a čisté prostředí.

Související příspěvky

Prestižní titul MBA otevírá dveře

redakce

7 snadno dostupných potravin, které jsou víc než „super“

majda

Podzim ženám na kráse neubírá

redakce