19.6 C
Prague
18.5.2022
MaxiMagazín

Káva – nápoj s rozmanitou přípravou

Nápoj bohů, životabudič, tekutina, bez které se si někteří nedokáží představit své ráno, dopoledne, poledne, odpoledne i večer. Ano, mluvíme o kávě, která je nedílnou součástí lidského života už od 14. století.

Připravuje se mnoha způsoby, ale výsledkem je vždy lahodný nápoj, který v případě použití kvalitních zrn přináší povzbuzení, chvíli pohody nebo možnost zastavení v průběhu hektického dne a je často také součástí různých pracovních schůzek i setkání s přáteli. Nejčastěji se používá filtrovaná káva, oblíbené jsou také espresso, vakuum pot, french press, mokka press, instatní káva, turecká mokka. Které způsoby přípravy se nejvíce odlišují a čím?

Espresso – pochází z Itálie, kdy je malé množství skoro vařící vody pod tlakem prolito jemně mletými kávovými zrny. Samotný výraz espresso v italštině znamená vytlačit. Tento druh kávy je základem pro jiné kávové nápoje v kombinaci s mlékem, jako je café latte, cappuccino či flat white. Důležitým faktorem je použití čerstvé kvalitní kávy a čisté vody.

Turecká káva – oblíbená zejména v Čechách a na Slovensku se připravuje slitím namleté kávy s vodou horkou těsně pod bodem varu. V jiných zemích není tento způsob přípravy kávy tak obvyklý. Má to své důvody, protože výsledkem tohoto postupu je nakyslá až řezavá chuť, a to kvůli prudkému spaření a dlouhému louhování kávy.

Turecká mokka – pro přípravu se využívá kovová konvička, zvaná džezva. Tato káva je oblíbená ve Středomoří a na Blízkém východě, nejčastěji se připravuje s cukrem a kořením. Pro zrna se používá velmi jemné mletí, díky kterému není třeba kávu filtrovat a sedlina se drží na dně nádoby.

Filtrovaná káva – připravuje se mechanickým stlačením v nádobě zvané french press. Z tohoto důvodu je třeba použít hrubší mletí kávového zrna, které pak zůstává pod sítkem a k pití je připraven nápoj bez sedliny.

Moka press – pro přípravu této kávy se používá kovová konvička. Zahříváním se voda ve spodní části této konvičky promění na páru a projde přes kovové sítko s kávou do vrchní části nádoby.

Existují i další způsoby přípravy kávy, jsou i speciální kávové rituály. Je mnoho cest, jak dosáhnout požadovaného výsledku, kterým je lahodný šálek oblíbené tekutiny s povzbuzujícími účinky. Ideální je vyzkoušet více typů přípravy a najít si ten svůj.

Související příspěvky

Bolí odstranění tetování? Otázka, na kterou časem odpoví mnohý náctiletý

redakce

4 zimní sporty, které vás budou bavit

redakce

Rozhlasové IP ústředny Dexon toho umí opravdu hodně

majda