9.1 C
Prague
24.4.2024
MaxiMagazín

Už jste někdy ochutnali přeštického pašíka?

Máte rádi kvalitní jídlo? Pokud ano, rozhodně byste měli ochutnat skvělé maso z přeštického prasete. Přeštické prase má původ v západních Čechách a je vyhlášené díky neobyčejně křehkému a zároveň šťavnatému masu, které je jemně prorostlé tukem. Český národ pomohlo zviditelnit prostřednictví vyhlášené Pražské šunky, která je žádaná i v zahraničí.

Přeštické černostrakaté je původní české plemeno, jenž bylo chováno zejména v západních Čechách, konkrétně pak na Přešticku, Klatovsku nebo Domažlicku. Postupem času však ustoupilo zájmu velkochovů, kde se ukázala jako ekonomičtější jiná intenzivně šlechtěná plemena, jejichž maso je dnes na pultech většiny obchodů. Útlum tohoto plemene byl postupem času tak velký, že byl v letech 1992 uznán jako genetický zdroj a chová se převážně jako genetická rezerva. V letech 2014 bylo dokonce na pokraji vyhynutí, protože u nás bylo jen 160 prasnic.

Dříve bylo přeštické prase oblíbenou, vyhledávanou a málo dostupnou delikatesou, jejíž obliba v poslední době opět zaslouženě stoupá. Maso z přeštického prasete je výrazně jemnější a rovněž šťavnatější. Tyto přednosti jsou podtrženy mírnou tukovou prorostlostí svaloviny a tuk, jak víme, je důležitým nositelem celkové chuti. Sáhnete-li po mase z přeštického prasete, nebudete mít na talíři jen přesušenou pečínku, ale skutečně šťavnatý kousek masa.

Tento typ prasete je chován již jen v hrstce vepřínů nebo u jednotlivých chovatelů, je tedy obtížněji dosažitelné. Pokud se však budete zajímat, váš řezník se poptávce určitě přizpůsobí.

Maso bylo v dřívější době používáno například pří výrobě Pražské šunky, která byla vyhlášenou delikatesou i za hranicemi tehdejšího Československa. Šunka se z něho vyrábí dodnes, ale maso můžete použít na medailonky, řízky, pečeně, ale i domácí zabijačky nebo je vyudit.

Obrovským zastáncem přeštického prasete je například uznávaný řezník František Kšána, který toto maso prodává nebo z něj vyrábí nejrůznější delikatesy.

Chcete-li vidět přeštického čuníka na vlastní oči, můžete si udělat malý výlet do plzeňské zoo, kde jej na místním zoostatku chovají.

Pokud vás láká maso z přeštického prasete ochutnat, dá se po troše hledání najít na webových stránkách nebo například v řeznictví Kšána a syn. Na webovém portálu Svazu chovatelů prasat najdete seznam všech jeho chovatelů, nebo můžete kontaktovat přímo jeden z chovů v Mladoticích –  http://zdmladotice.zihlenet.cz/.

Související příspěvky

Absinth – Nápoj tajemný, v historii dle mnohých i nebezpečný

redakce

Firma Awac nabízí moderní technologii řezání vodním paprskem

redakce

Malování na obličej pro začátečníky: Vše, co potřebujete vědět

redakce