0.4 C
Prague
30.11.2020

Posilte své tělo pomocí omega mastných kyselin. Poradíme, kde všude je najdete

Podzim je tady a s nižšími teplotami je třeba více dbát i o naši obranyschopnost. Naše tělo je v sychravých dnech náchylnější k nemocem, a právě proto je vhodný čas dodat mu látky, které podpoří zdraví. Jednou z těchto látek jsou i mastné kyseliny. Některé z nich jsou pro člověka esenciální, tělo si je neumí samo vyrobit a přijímáme je především z potravy. Kromě mořských ryb existuje i celá řada jiných potravin, které nám s dostatečným příjmem těchto kvalitních tuků pomohou.

Velkou roli by nejen na podzim měla hrát pestrost našeho jídelníčku. Strava je tím hlavním, co ovlivňuje naše celkové zdraví a vitalitu. Zkuste se tedy zaměřit na rozumný a rozmanitý výběr kvalitních potravin. Přinášíme vám přehled základních esenciálních i neesenciálních mastných kyselin a pár tipů, kde je najít:

  • Omega 3 – jsou pro člověka velmi důležité a považujeme je za esenciální. Mají pozitivní vliv na zrak, na činnost mozku a přispívají k normální funkci srdce. Jejich nejvýznamnějším zdrojem jsou samozřejmě ryby, především ty tučné, pocházející z chladných vod, jako je losos, sardinky nebo makrela. Najdeme je ale i ve vejcích, které mají i mnoho jiných vitamínů a minerálů, ale třeba i ve vlašských ořeších nebo v semíncích chia.
  • Omega 6 – stejně jako omega 3 jsou pro naše tělo nezbytné, hrají velkou roli při správném fungování mozku a podporují normální růst a vývoj. Jejich primárním zdrojem jsou rostlinné oleje – olivový, řepkový, slunečnicový. Na jejich konzumaci ale pozor. Naše současná strava obsahuje příliš mnoho omega 6, proto musíme dbát na vyvážený příjem omega 6 a 3. Dnes jíme tyto tuky v poměru 15:1, ale naše tělo je nastaveno na 2:1 či 4:1.
  • Omega 7 – nepatří mezi esenciální kyseliny, přesto mají řadu benefitů. Pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu a cukru v krvi a mohou pomoci při zažívacích obtížích. Hlavními zdroji omega 7 je rakytníkový olej a makadamové ořechy.
  • Omega 9 – neesenciální mastné kyseliny, které si tělo v případě potřeby dokáže vyrobit samo. Nejběžněji se vyskytující omega 9 kyselinou je kyselina olejová – ta se vyskytuje například v olivovém oleji, řepkovém oleji, ve slunečnicových semíncích nebo v lískových ořeších.

Pokud chcete mít jistotu, že přijímáte všechny mastné kyseliny najednou, vsaďte na doplněk stravy OmegaMarine Forte+, který si našel své místo už v řadě českých domácností. Díky jeho složení, které kombinuje hned čtyři typy mastných kyselin – omega 3, 6, 7 a 9, je ideálním zdrojem zdravých tuků. Vyrábí se z kvalitního rybího oleje z norských lososů. OmegaMarine Forte+ zároveň obsahuje 100% denní dávku vitamínu D. Úbytek slunečního záření nám tedy ani na podzim nemusí dělat těžkou hlavu. Vitamín D má pozitivní účinky na imunitní systém, normální vývoj kostí, zubů a svalů.

Související příspěvky

Novou tváří značky Lactovit je Daniela Peštová

redakce

Nevydržíte u cvičení? Možná děláte některou z těchto chyb!

redakce

Spánek a jeho vliv na náš psychický i fyzický stav

redakce