17.5 C
Prague
6.7.2022
MaxiMagazín

Rozmrazování je věda aneb jak správně rozmrznout své jídlo?

Nákup mražených potravin a zmrazení zbytku čerstvého jídla, které jsme se rozhodli uchovat na vhodnější dobu, jsou velmi pohodlné a využívané varianty, které nám ušetří hromadu práce a případného vyhození nadbytečného jídla. Jak ale naše potraviny správně rozmrazit, aby byly v té nejlepší kondici?

Vsaďte na lednici

Mezi nejběžnější způsoby, jak rozmrazit jídlo, je jeho postupné tání v chladničce. Maso ve velkých kusech zde může tát i více než 24 hodin, drobné ovoce či mražená zelenina roztají během pár hodin. Díky nízké teplotě v lednici není nutné spotřebovat vše ihned, potravina v lednici vydrží i delší dobu. Mezi výjimky patří mražené ryby, které je nutné spotřebovat nejdéle dva dny po vyndání z mrazáku.

Mikrovlnná trouba pro záchranu situace a velký hlad

Zapomněli jste rozmrazit jídlo, nicméně nemáte čas na zdlouhavé rozmrazování v lednici ani jiné varianty? V tom případě přijde na řadu mikrovlnná trouba. Ta ale zajistí prudké rozdíly teplot, kdy to poznáte nejen na struktuře rozmrazeného jídla, ale i na jeho následné chuti. V každém případě by se mělo jednat pouze o výjimečnou situaci.

Zapomeňte na rozmrazování v pokojové teplotě

Vyndat jídlo z mrazáku a nechat jej rozmrznout na kuchyňské lince je lákavá představa, která netrvá tak dlouho jako postupný proces v lednici. Tím ale docílíte pouze množení nepříjemných bakterií, které při nedostatečné tepelné úpravě mohou jídlu i vašemu tělu nemálo uškodit. Raději proto přejděte k jiné variantě, která vás nebude stát újmu na zdraví.

Pokud si nejste jistí, jak potravinu co nejideálněji zpracovat, nejvíce vám u zakoupeného mraženého výrobku napoví sama etiketa. Díky dodržení přesného postupu od výrobce bude zaručeno, že potravina bude v té nejlepší kondici pro další zpracování.

Související příspěvky

Když duševní zdraví vítězí nad tělem

redakce

Proč darovat zážitek? Hlavní roli hraje psychologie

majda

Vyrážíte za hranice ČR? Nezapomeňte na cestovní pojištění!

redakce