5.3 C
Prague
20.4.2024
MaxiMagazín

Jak se vaří káva v džezvě? Dopřejte si neopakovatelnou chuť

Džezva se řadí mezi nejstarší způsoby přípravy tohoto nápoje na celém světě, přičemž svůj původ má v tureckém Istanbulu. Již v začátcích jejího používání si získala širokou oblibu v celém okolí a tehdejší lidé se sjížděli, aby ochutnali nápoj z ní připravený. I v dnešní době se těší ohromné popularitě díky svým ojedinělým vlastnostem. Jak ji používat?

Není to nic složitého

Nejdříve přichází čas na přípravu potřeb, mezi něž se řadí voda, cukr a velmi jemně namletá čerstvá káva. Zrna by měla být opravdu zpracována až do podoby pudru, aby mohl celý proces proběhnout správně. Prvním krokem je nalití vody do džezvy a následné přidání namletých zrníček (do 2 dcl vody přidejte 2 lžičky kávy). Vzniklou směs pořádně promíchejte a položte ji na rozpálený sporák.

Nebojte se, protože po chvíli začne tekutina pěnit. Nyní přichází chvíle na krátké odstavení ze zdroje tepla, přemístění pěny do hrníčku a poté opět hurá na stále rozpálený sporák. Nechte džezvu ještě dvakrát vypěnit (vždy nádobu na chvíli odstavte), následně vypněte zdroj tepla a přelijte celou směs do připraveného hrníčku.

Správná zrnka jsou základem

Nejspíše nikoho z vás nepřekvapí důležitost volby kvalitních zrn. Jedině tak si zajistíte ten pravý zážitek a dočkáte se kýženého efektu. Skvělou volbou je například brazilská káva, která se chlubí svojí vytříbenou kvalitou i chutí. Své místo si zaslouží i kolumbijská káva, jež je mezi všemi znalci respektovaným produktem. Teplotní i výškové podmínky těchto zemí dokáží vytvořit nejaromatičtější plodiny na celém světě.

Velký výběr možností naleznete na stránkách vitalcountry.cz. Tam se dočkáte pestré škály nejlepších káv ze zemí celého světa. Díky tomu si budete pokaždé moci vychutnat jiné aroma, chuť i účinky vašeho nápoje.

Související příspěvky

Interesting Places in Prague

redakce

Popularita Steva Jobse stále stoupá, důkazem jest nové muzeum v Praze

redakce

Už jste někdy ochutnali přeštického pašíka?

redakce